Home / Uncategorized / Braila secolului XXI – episodul 2
Braila secolului XXI – episodul 2

Braila secolului XXI – episodul 2

Cred cu tărie că Brăila poate ajunge printre orașele cele mai bogate și civilizate din țară. Are un potențial uriaș. Această serie de articole nu încearcă altceva decât să explice „cum” se poate face asta.

Am auzit într-o zi, nu contează unde, urmatoarea remarcă: „Brăila e moartă domn’le. Au luat-o hoții pe toată, nu se mai poate face nimic aici!”. Hmmm … așa să fie oare? Eu refuz să cred asta! Dacă ai mintea limpede și ești hotărât să vezi dincolo de convingerile majorității, dincolo de „nu se poate!”, citește în continuare.

Dacă deja până aici te-ai gândit să spui „Altul care vorbește mult!” sau „ce draq vrea să facă ăsta în Brăila? Brăila e moartă!”, atunci dormi în pace. Nu citi în continuare și stai liniștit, nu e pentru tine!

O să mă întrebi ”bine, bine, dar ce legatură are dezvoltarea unui oraș cu marketingul și dezvoltarea afacerii? Aici nu este un site cu profil de marketing?”. Marketingul înseamnă căutarea clienților, stabilirea unor legături cu aceștia, viziune, strategie etc., deci implicit și dezvoltarea firmei.

Fie că vorbim de dezvoltarea unei firme, fie că vorbim de dezvoltarea unui oraș, principiile de bază sunt aceleași. O companie are nevoie de o viziune și de o strategie de dezvoltare pe termen lung, un oraș are nevoie de asemenea de o strategie de dezvoltare pe termen lung. Nevoia de instruire continuă a angajaților o putem asocia cu nevoia educării și schimbării mentalității cetățenilor.

Nevoia de proceduri de lucru pentru optimizarea activității unei firme o putem asocia cu nevoia unei legislații corecte și în interesul cetățeanului. Gestionarea resurselor este prezentă, nevoia unei infrastructuri etc.

După cum se vede, doar ordinul de marime diferă, principiile sunt aceleași.

Înainte de a intra în episodul cel mai spinos – banii – o să vorbim despre valori și unitate.

Valorile

După ’89, cei care ne-au condus (prost) au mai făcut o mișcare meschină. Au înlăturat încet încet valorile naționale. În momentul de față „România” nu mai înseamnă nimic pentru mulți români, imnul național abia dacă îl mai auzi pe undeva, drapelul nu mai este afișat decât la sărbători iar de limba română ce să mai zic!

Am fost cumva manipulați subtil să renunțăm la ele, ca și cum toate astea ar fi aparținut comunismului. Am vrut să scăpăm de comunism și am scăpat de tot ce ne definește ca națiune. Să fie clar: drapelul, imnul național sau limba română NU APARȚIN COMUNISMULUI!

Ori noi am renunțat la valorile care ne adună într-un scop comun. Cum să fim uniți acum? Cum să ieșim în stradă să ne cerem drepturile? Cum să manifestăm? Și pentru ce?

Cu ce am înlocuit aceste valori? Cu manele? Cu mici și grătare? Cu șmechereală? Cu hoție și corupție? Nu sunt valori care să te scoată în stradă, care să te facă să strigi din toate puterile!

Ne amintim din când în cand de aceste valori. La vreun meci al naționalei sau când se întâmplă vreo nenorocire. Apoi adormim din nou. Putem fi manipulați! Putem fi înfrânți! Suntem o turmă de oi, fără țintă, fără aspirații!

Asta mi se pare cel mai grav. De aceea nu ne cerem drepturile. Iar intrarea în UE nu ne-a ajutat deloc! A mai apărut o valoare la care să ne închinăm: moneda Euro.

Dacă ne dorim ridicarea României din sărăcie, este urgent să ne recâștigăm valorile naționale!!! Să ne regăsim unitatea! Să ne regăsim imnul! Să ne regăsim limba! Suntem români și trebuie să fim MÂNDRI de asta!!!

Să vedem și câteva exemple. Aud mai mereu ”nu merg la vot pentru că oricum nu am cu cine să votez”. Cred că auziți și voi asta mereu. OAMENI BUNI, SUNTEȚI CU CAPUL!!!???

Cum să nu-ți exerciți drepturile? Rămânem doar cu obligațiile? Păi atunci ar trebui să nu-ți mai negociezi nici salariul, să lași patronul să decidă pentru tine! Ar trebui să nu îți mai pui în coș la supermarket ce vrei, ar trebui să dai banii și să îți pună ei ce vor de banii tăi!!! Nu ești liber dacă nu îți asumi libertatea!

BA CHIAR TREBUIE SĂ MERGEM ABSOLUT TOȚI LA VOT ȘI APOI SĂ-I OBLIGĂM SĂ FACĂ CUM VREM NOI!

Nu știu cum pot să exprim cu mai multă claritate, dacă renunți la drepturile tale, rămâi doar cu obligațiile! Rămâi o oaie oarecare dintr-o turmă oarecare!

Eu de exemplu (sunt prea dur dar sunt frustrat de neghiobia unor așa-zis români) aș da lege ca toți cei care nu au votat să fie obligați să poarte o banderolă neagră. Să-i vadă toată lumea. Când își va rupe mașina în gropi și va comenta, să i se dea și o amendă! Că doar nu are dreptul să comenteze!

Când se va duce la autorități să obțină ceva și va fi nemulțumit, să i se dea amendă! Că doar nu are dreptul să comenteze!

Să i se pună taxe mai mari! Că doar nu are dreptul să comenteze!

La urcarea în mijloacele de transport să fie ultimii! Că doar nu au dreptul să comenteze!

Vi se pare anormal? Dar este mai normal să nu votezi, pentru că ”nu ai cu cine” și apoi să te plângi mereu că nu e bine!?

Dacă noi am fi uniți și am ieși câte 10.000 de oameni în fața primăriei ori de câte ori ni se încalcă drepturile credeți că am fi tratați cu indiferență? Dacă 10.000 de oameni am ieși în fața primariei să cerem un transport public mai bun, în fiecare zi până când se rezolvă, cât credeți că va dura până să vedem primele măsuri? Împreună suntem o forță și de aceea au ținut morțiș să elimine valorile naționale care ne unesc. Separați suntem slabi, împreună suntem o forță!

Lăsând gluma la o parte, fiecare dintre noi poate și trebuie să se implice. În fond, Brăila este casa noastră. Și cine poate să decidă cum vrem să arate casa noastră? Să vină Guvernul? Alții? E ca și cum ți-ai chema vecinii să facă curat în casa ta pentru că ție îți este lene.

Unde a dus această trădare a măriților noștri politicieni de până acum? Să facem și un exercițiu de imaginație. Să luăm exemplul americanilor. Absolut toți – așa proști cum îi consideră toată lumea – au ca valori țara, imnul, drapelul și președintele. Să presupunem că, în orice oraș american, cineva dă foc drapelului într-un loc public. Câți credeți că o să sară la propriu pe acel om să-l împiedice? Câți vor suna imediat la poliție? Câți vor sta indiferenți?

Acum să presupunem că se întâmplă același lucru în Brăila (sau în orice oraș din România). Babele se vor închina, tinerii își vor scoate telefoanele mobile ca să facă poze să aibă ce posta pe facebook. Câțiva poate vor protesta verbal și poate se va găsi cineva să sune la poliție. Dar mă îndoiesc sincer că cineva va încerca să-l oprească pe individ!

Și te mai miri că americanii reacționează ca un tot unitar în fața dezastrelor sau problemelor. Au dragostea de țară în suflet. De aceea ies cu milioanele în stradă să protesteze. De aceea au cu adevărat ”opinie publică”. De aceea s-au mobilizat exemplar după 11 septembrie. Eu nu am văzut oriunde în filmări (fără să luăm în considerare filmele lor) să cânte imnul și să nu se ridice oamenii în picioare cu mâna pe inimă.

De aceea sunt așa puternici. Și nu numai ei. E valabil pentru multe țări din lumea asta. Dar noi am asociat cumva patriotismul cu comunismul și ne ferim de el.

Și atunci apare invidia și ura pentru aproapele nostru. Îl claxonăm pe celălalt în trafic considerându-l dușman în loc să ne gândim că este tot un român (sau brăilean în cazul nostru) care se grăbește și el undeva. În afaceri vrem să avem noi tot tortul (mă refer la firmele ”de casă” ale administrației publice care câștigă toate licitațiile) în loc să avem toți câte o felie – azi câștigi tu, mâine câștig eu, crește toată lumea. În orice colț de oraș predomină șmecheria în loc de bunul simț.

Dar care este soluția? Noi brăilenii ce valori locale avem? În ce mai credem? Care este polul comun de interes care să ne motiveze?

Grele întrebari! ”Curățenia” sufletului nostru, al românilor în general, e o treabă complicată. Se face în generații. Nu e de pe o zi pe alta.

Eu aș începe cu afișarea simbolurilor naționale peste tot, oricând. Orice român să se simtă acasă în România! Să ne unim sub același steag! Orice instituție publică să fie obligată să afișeze drapelul. (da! E valabil pentru TOATE județele țării! Dacă cineva vrea o bucată din România poate să moară așteptând din partea mea!)

Apoi aș promova cu îndârjire oamenii valoroși, patrioții, indiferent că vin din istorie sau sunt contemporani cu noi. Și bineînțeles, aș începe imediat programe școlare dedicate pentru copii. De mici să fie învățați patrioți. Sunt om de marketing și știu că sună a comunism dar, mă repet, patriotismul nu a fost inventat de comuniști ci este cel care ne-a ajutat să supraviețuim în acele vremuri.

Ar cam fi timpul să scoatem comunismul din sufletele noastre, nu credeți? A trecut, e îngropat! E timpul să ne afirmăm valorile! E timpul să trăim prezentul și să construim viitorul!

Pentru brăileni? Valorile noastre ar fi istoria noastră, Dunărea și oamenii celebri care s-au născut și au trăit aici. Eu sunt mândru că sunt brăilean! TU EȘTI?

Unitatea

Totuși, cum ar putea Brăila să se dezvolte? Am vorbit de oameni, de mentalitate și de valori. Următorul lucru pe care aș vrea să îl discutăm este unitatea în strategia pe termen lung.

Trebuie să înțelegem că proiectele disparate nu aduc beneficii pe termen lung. Problemele orașului trebuie abordate ca fiind parte a unui întreg.

Cum să explic mai clar: degeaba asfaltezi o stradă dacă nu sunt toate casele conectate la utilități. Degeaba faci transportul public dacă oamenii nu au unde să muncească. Au transport ca să se ducă … unde? Sau dacă ai blocaje în trafic. Degeaba ai un sistem performant de transport al pacienților dacă în spitale nu ai loc de toți. Toate trebuie îmbunătățite.

Și ce este mai important, este un efort de grup! Absolut toți trebuie să punem umărul. Nu poți aduce autobuze noi nouțe și să spui că se va îmbunătăți transportul în comun! Pentru că trebuie infrastructură rutieră bună – și autobuzele dau în gropi. Trebuie reorganizate poate traseele și modernizate stațiile. Trebuie descongestionat traficul la ore de varf. Trebuie eliminat mersul fără bilet. Sunt multe aspecte care trebuiesc îmbunătățite iar unele dintre ele depind de fiecare dintre noi (distrugerea bunurilor, mizeria aruncată peste tot etc.).

Este o presiune uriașă pe umerii viitorului primar. Totuși este absurd să credem că tot ce s-a furat în 26 de ani se poate repara în 4 ani.

Eu aș porni de la elementele de bază care să ne ajute să accelerăm ritmul de dezvoltare ulterior. ”Curățenia” în interiorul aparatului bugetar (eliminarea nepotismelor, promovarea performanței, transparența activității, respect pentru cetățean). Infrastructura (rețeaua de străzi, accesul la utilități pentru toată lumea, îmbunătățirea comunicării dintre autorități etc.)

Nu intru în amănunte, nu vreau să fac polemică electorală. Fiecare aspect poate fi ”disecat” într-o discuție separată. Cine vrea să intre în amănunte poate să mă contacteze oricând.

Părerea mea este că ar trebui începute planuri strategice pe termen lung. Planuri care să fie ”moștenite” și de următorii primari care să nu aibă încotro și să le continue. De exemplu, ar putea fi definit ”Planul de dezvoltare a transportului public pentru perioada 2016-2036”. Care să cuprindă, etapizat, toate investițiile necesare. Apoi, planul să fie adus la cunoștința cetățenilor și să fie întocmite an de an rapoarte despre stadiul lucrărilor. Informațiile să fie făcute publice astfel încât oricine să poată să vadă cum stau cu adevărat lucrurile. Ce s-a realizat, în ce stadiu suntem și ce mai avem de făcut.

Știu că transparența împiedică ”dedesupturile” și nu este în interesul ”abonaților” la afaceri cu statul să procedeze astfel. Iar în această problemă nu se mai poate să faci singur diferența. Sunt alături de voi!

Se pot gândi foarte multe măsuri. Toate măsurile necesită finanțare. Despre cum vin banii vom discuta în episodul următor.

Aștept ca de obicei părerea ta. Nu zic deloc că eu dețin adevărul suprem. Asta e părerea mea în momentul de față. Sunt alții mult mai în măsură să înțeleagă toate aspectele și să gasească soluții reale. Dar cred că, pentru o schimbare adevărată, trebuie implicarea tuturor. Eu sunt dispus să mă implic. Tu esti?

Cu drag,

Gabi

Primul episod aici: Brăila secolului XXI – episodul 1

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

About Gabriel Serbanescu

Fac consultanta de marketing si dezvoltarea afacerilor, sunt sportiv amator, sunt scriitor, sunt pasionat de tenis de camp si dezvoltare personala. Caut prieteni pe care sa-i ajut sa se dezvolte si sa-si creasca afacerea. Cauta-ma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.